lørdag 28. mars 2015

Spice tour

I går møtte vi de andre jentene for å dra på en liten utflukt. Først dro vi til en apepark for å se på aper (som så ut som gamle menn.) En guide viste oss rundt i skogen og forklarte om ulike planter og hva de kan brukes til. Han forklarte også (helt dønn alvorlig) at man må holde seg unna skogen om natten for da kommer det voodoo frem som er gamle bitte små mennesker, store svarte katter og vesener som er halvt menneske halvt esel og sier de navnet ditt har du en måned igjen å leve. Jadda. 





 Etterpå dro vi på spice tour som var kjempegøy. Zanzibar er kjent for sine krydder og på touren fikk vi se hvordan ulike krydder vokser. Merkelig å se hvor alt pulveret vi kjøper på glass i butikken kommer fra og hvordan det ser ut i sin naturlige form. Alt luktet også kjempegodt.
 Lipstick fruit. Når man knuser frøene gir de en rød farge som er mange kvinner bruker som leppestift. 
 Lemongrass 
 Green pepper 
 Kanel 
Kaffebønner
 Muskatnøtt 
Fikk en ny venn
 En gæren mann som skulle vise hvordan han klatrer opp i kokosnøttpalmer og tok like gjerne en liten sang-og danseopptreden underveis.

 Smakte nyyyyydelig! 

På kvelden i går dro vi på nattmarkedet i Forodhani i Stone Town for å spise middag. 

 Denne mannen lager byens beste kebab. 
 Sultne katter på matjakt


Det var veldig mye spennende å velge i. I tillegg til kebab spiste jeg en samosa, octopus og beef skewers. Mett, ja! 
Read More

torsdag 26. mars 2015

Oppdagelsesferd på Z'bar

Dette er en ganske liten øy, med korte avstander. Det gjør det enkelt og raskt å reise rundt til andre deler av øya. Mandag tok vi en dalla dalla (som egentlig var en bil med et lasteplan hvor det var mange seter som ble stappet fulle av folk til jeg mistet blodtilførselen i føttene) helt i nord for å besøke en strand som heter Nungwi. Der bodde vi rett på stranden som var en kjempefin hvit sandstrand med lyseblått vann. Det kunne vært helt perfekt hadde det bare ikke regnet så himla mye. Solingen vår ble flere ganger avbrutt av regnskyld og vi måtte løpe i ly i strandrestauranten. Det ble mye kortspill de to første dagene for å si det sånn, mens vi telte timer til happy hour. På onsdag dro vi til Kiwengwa, en strand i øst. Der bodde vi på et morsomt bungalow-hotell like ved stranden. Etter å ha danset soldansen og utført litt black magic på skyene gikk været endelig vår vei og det klarnet opp. Vi la oss på solstolene hos nabohotellet hvor vi fikk servert passion juice og hadde det slettes ikke verst. Nå er vi tilbake i Stone Town, røde i trynet og full av myggstikk.






Read More

søndag 22. mars 2015

Stone Town

Zanzibar tok oss imot med pøsende regn. Hele Stone Town virker bare som en veldig stor labyrint av trange smug, fullt av hoteller og turister. De to siste dagene har vi vandret rundt og handlet mye mer enn vi har plass og vekt til så jeg merker jeg gleder meg (ikke) til å skulle pakke sekken igjen. Vi har vært på et museum som var en tilfeldig samling av ulike ting fra Zanzibar og innom et gammelt fort. I kveld har vi vært på et nattmarked med mye spennende mat. I morgen reiser vi nordover på leting etter sola. Vi har bestilt sol og strand de siste to ukene i Tanzania, men det virker som om værgudene vil det annerledes. Jeg risikerer å komme hjem hvitere enn da jeg dro (etter å ha dekket meg til i to og en halv måned). Ønsk oss lykke til!












Hele byen er full av pusekatter og jeg planlegger å ta med alle hjem. 
Read More

fredag 20. mars 2015

Safari dag 3 & 4 - På jakt med Hadzabe-stammen og besøk hos Maasaiene

Dag 3 - Hadzabe tribe 

Den tredje dagen dro vi på besøk til Hadzabe-stammen. Hadzabe tribe, også kalt ‘bushmen', er jegere og samlere. De lever slik som menneskene levde for over ti tusen år siden før jordbruket ble utbredt og de verken dyrker mat eller holder husdyr. Vi fikk se deres hus, hvor de sover og hvor de lager mat.



 (Ikke spør meg om hva som foregår her.)


 Så var vi litt MacGyver og lagde ild med en pinne.

Siden vi skulle ut på jakt måtte vi lære å skyte med pil og bue. Jeg hadde sulta ihjel i den jungelen rimelig kjapt, det er hvertfall sikkert.
'
Katniss Everdeen-wannabe.





Vi fikk en rask leksjon i pil og bue før vi ble tatt med ut på jakt i skogen. De pleier visst å skyte og spise bavianer, og de bruker bavianskinn til klær. Det ble ikke den store fangsten med tre turister på slep som aldri har vært på jakt i hele sitt liv, men de fikk skutt noen fugler og et ekorn som underveis ble kokt på bålet og spist til lunsj. I et stort baobab-tre gjemte det seg en bikube hvor de røyket ut biene og fikk tak i helt fersk honning. Det smakte utrolig godt! Besøket ble avsluttet med sang- og dansefremvisning hvor vi ble dratt inn i dansen. For en utrolig opplevelse! Det er slik man bare ser på TV og leser om i bøker, så det føltes nesten uvirkelig å være der og se det med egne øyne.


Her var vi på besøk i en landsby hvor de lager redskaper og smykker ved å smelte om metall.

 En spiker blir smeltet og formet om til en pilspiss. 
 De lager også flotte armbånd. Noen slike måtte vi kjøpe med oss hjem. 

Vi dro også til en annen landsby som bestod av en nesten hundre år gammel mann og hans ni koner. Den yngste konen var 27 år og venter sitt første barn. Du kan si vi ble stumme da vi ble fortalt dette, et liv så fjernt fra våre egne at det er umulig å forestille seg. Kvinnene hadde flotte drakter dekorert med fargerike perler. De tok godt imot oss og viste hvordan de bor og kverner mais. Dette var Datoga-stammen.




 

 Dag 4 - En dag som maasai

Hos maasaiene fikk vi på oss de tradisjonelle draktene de bruker og et fint halssmykke. Vi ble møtt med sang og dans, og ble deretter introdusert for maasai-mennenes hoppekonkurranse. Alle maasai-krigerne hopper, den som hopper høyest er den sterkeste. De viste oss hvordan de tilbereder mat. I den ene gryten kokte de kjøtt og i den andre gryten kokte de en suppe på noen grener/urter som skulle hjelpe mot leddsmerter og mye annet. Disse to suppene ble så blandet godt sammen og deretter drakk de det.








 Vi lo oss seriøst SKAKK av dette bildet! For et blinkskudd! Fjesene våre sier vel egentlig alt. Lina står der i den alt for lange tvangstrøya si og ser passe fortapt ut. Med mitt supertilfredse smil ser jeg ut som om jeg har funnet mitt kall og planlegger å konvertere til maasai og flytte inn i en jordhytte for resten av livet (hvor mange kuer skal du ha for meg, pappa?) og Stine ser ut som om hun lurer på hva i helvete hun har rotet seg bort i. 



For en opplevelse! Det er så spennende å se ikke bare hvor ulike vi er fra dem, men også hvor ulike de forskjellige stammene er fra hverandre. I alt fra hvordan de kler seg og bygger hus til tradisjoner og ritualer. En ting er å lese om de på papir, det er noe helt annet å møte de ansikt til ansikt og ha mulighet til å stille dem spørsmål om deres levemåter og tradisjoner.


***
Vi har nå endelig kommet oss til Zanzibar! Egentlig skulle vi reist hit i går, men vi har levd litt vel mye på afrikansk tid i det siste og endte med og ikke rekke båten. Vi trøstet oss med litt shopping og Will Smith på kino senere på kvelden. Nå bor vi i Stone Town og er klare for å bruke de siste ukene på å utforske en ny by. Vi har ikke vært så mye rundt enda, men i morgen blir det litt sightseeing før vi møter de andre jentene.

OBS! Til alle som ble alvorlig redde for at jeg nå skal rømme og joine maasai-livet: dette er jenta som griner av insekter og som lever for nettshopping og caffe latte. No worries. (Men herregud for en fantastisk opplevelse!)
Read More